Zelf verkopen of via een makelaar?

Veel particulieren kiezen ervoor om hun eigendom rechtstreeks te verkopen op online platforms zoals Immoweb, Immovlan of Zimmo, ofwel om te besparen op makelaarskosten en notariskosten, ofwel uit wantrouwen tegenover bepaalde praktijken. Het is echter niet eenvoudig om snel en tegen de beste prijs te verkopen tussen particulieren.

Bijgewerkt op
18/8/2023

Inhoud

Veel particulieren kiezen ervoor om hun eigendom rechtstreeks te verkopen op online platforms zoals Immoweb, Immovlan of Zimmo, ofwel om te besparen op makelaarskosten en notariskosten, ofwel uit wantrouwen tegenover bepaalde praktijken. Het is echter niet eenvoudig om snel en tegen de beste prijs te verkopen tussen particulieren.

Volgens een onderzoek van Immoweb slaagt 38% van de mensen die op eigen houtje verkopen er niet in om hun verkoop af te ronden. Door samen te werken met een makelaar vergroot je dus je kansen, maar dat is niet het enige voordeel...

Waarom is verkoop tussen particulieren moeilijk?

Vastgoedonderhandeling is een vak apart. Je moet in staat zijn om de verkoopprijs van een woning met zijn eigen specifieke kenmerken vast te stellen in een voortdurend veranderende markt, het beste kopersprofiel te identificeren (portefeuille, motivatie, financiering), te anticiperen op mogelijke problemen voor en tijdens de verkoop (problemen met mede-eigendom, werkzaamheden, diagnoses, administratieve aspecten, kopers die geen lening kunnen krijgen) en de beste marketingstrategie op te zetten om snel en tegen de beste prijs te verkopen.

Als een van deze aspecten slecht wordt beheerd (ongeschikte verkoopprijs, ineffectieve onderhandeling, keuze van een koper zonder financiering), kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de verkoop: vertraging, lagere prijs, geen koper. Dit is de reden waarom veel verkopers die er in eerste instantie voor hadden gekozen om zelf te verkopen, uiteindelijk een makelaar inschakelen.

Wat zijn de risico's van een huis verkopen zonder makelaar?

De waardebepaling verkeerd doen: De waardebepaling verkeerd doen kan je duur komen te staan. En als je weet hoe belangrijk deze fase is, kun je het maar beter niet fout doen. Stel je voor dat je de prijs te hoog vaststelt in verhouding tot de markt: het kan maanden duren om je huis te verkopen. Bovendien zal een prijsverlaging moeilijk te slikken zijn, omdat er ongetwijfeld een emotionele band is met deze verkoop - het is tenslotte jouw huis. Aan de andere kant, als je de prijs te laag vaststelt, verlies je natuurlijk geld. Je woning zal heel snel weg zijn en je zult teleurgesteld zijn dat je het niet tegen de juiste waarde hebt verkocht.

Juridische documenten vergeten: de wetgeving verandert voortdurend en het is moeilijk om op de hoogte te blijven van alle wettelijke verplichtingen waaraan je moet voldoen als je een huis verkoopt. Bovendien kun je, in het geval van een overtreding of als er een document ontbreekt bij de transactie, niet alleen een boete moeten betalen of, nog vervelender, een potentiële verkoop blokkeren. Het duurt meestal lang om deze documenten te verkrijgen en een geïnteresseerde koper zou ondertussen een andere woning kunnen vinden.

Onderschatting van de tijd die het kost: een advertentie schrijven, de telefoon en e-mails beantwoorden, bezichtigingen organiseren... dit alles kost veel energie. Bovendien loop je het risico dat je niet over het juiste materiaal beschikt (camera, video, virtuele bezoeken) om de woning te presenteren op verkoopplatformen.

Maar moet je een makelaar inschakelen om zeker te zijn van de verkoop? Niet per se, maar als je een aantal valkuilen wilt vermijden en alle kansen aan jouw kant wilt hebben, is het verstandiger om de verkoop van je huis of appartement aan een makelaar toe te vertrouwen. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft het je niet per se tienduizenden euro's te kosten.

De verkoop van je huis toevertrouwen aan een makelaar

Veel mensen aarzelen om gebruik te maken van de diensten van een makelaar of vastgoedprofessional vanwege zorgen zoals hoge kosten, gebrek aan follow-up of minder-dan-transparante praktijken.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat makelaars zeer effectief kunnen zijn. Dus hoe kies je het juiste makelaarskantoor om je te helpen je huis te verkopen? Hoe herken je een goede makelaar?

Uitgebreide ondersteuning

Voordat je een verkoopmandaat ondertekent, moet je ervoor zorgen dat het makelaarskantoor je een uitgebreide service biedt die je helpt om snel en efficiënt te verkopen. Dit omvat een gratis waardebepaling door een expert in je eigen huis, de opwaardering van je advertentie met essentiële elementen zoals professionele foto's, een plattegrond en een virtueel bezoek, strategische en administratieve ondersteuning tot aan de ondertekening bij de notaris en digitale hulpmiddelen om je te helpen bij het volgen van elke fase van de verkoop.

Bij BrickSquare zorgen we voor de volledige verkoop van je woning tegen een vaste prijs.

Totale transparantie

De beste makelaars onderscheiden zich door hun transparantie, vooral als het gaat om hun commissies en werkmethoden. Je moet duidelijke, precieze antwoorden eisen van makelaars over hun honoraria en hoe deze worden gerechtvaardigd, evenals over hun methoden (communicatie met jou, selectie van kopers, enz.).

Een goed makelaarskantoor zal ook transparant zijn over de verkoopprijs die het aanbiedt. Als een makelaar je voorstelt om een erg hoge prijs te vragen en daar hun commissie aan toe te voegen die door de koper moet worden betaald, is de kans groot dat je de prijs in de komende weken moet verlagen, waardoor je tijd verliest en je huis minder waard wordt.

Bij BrickSquare zorgen we voor 100% van de verkoop van je woning (inclusief bezichtigingen) voor een vast bedrag dat veel voordeliger is dan een procentuele commissie.

Verkopen via een makelaar is de zekerste manier om snel en tegen de beste prijs te verkopen. Concentreer je op het kiezen van het makelaarskantoor dat met je zal samenwerken en aarzel niet om alle nodige vragen te stellen voordat je je vastlegt. Vergeet tot slot niet dat je niet langer tienduizenden euro's aan honoraria hoeft uit te geven en dat BrickSquare een ondersteuningspakket aanbiedt vanaf €2.950 exclusief btw.