Hoeveel kost het om je huis te verkopen?

Het is zover, je hebt je huis of appartement te koop gezet en je hoopt een zo hoog mogelijke prijs van de koper te krijgen. Maar let op de kosten die komen kijken bij het verkopen van je huis.

Bijgewerkt op
18/8/2023

Inhoud

Het is zover, je hebt je huis of appartement te koop gezet en je hoopt een zo hoog mogelijke prijs van de koper te krijgen. Maar pas op voor de kosten die komen kijken bij het verkopen van je huis. Hier is een volledige lijst om je te helpen voorbereiden.

1. De prijs schatten

Veel makelaars bieden een gratis taxatie aan. Je kunt ook online taxateurs vinden die je een idee geven van de prijsklasse. Als je besluit je te laten begeleiden door een makelaar, zal hij of zij je helpen de prijs van je woning te bepalen. 


Als je een schatting wilt laten uitvoeren door een erkend expert, kost deze service je ongeveer 250 euro.

2. Het makelaarskantoor

Volgens Le Soir rekent een traditioneel makelaarskantoor over het algemeen een commissie van 3% exclusief btw van de verkoopprijs. Een online makelaar, zoals Bricksquare, rekent minder - €2.950 voor Bricksquare, bijvoorbeeld.


Als je besluit om je huis of appartement zelf te verkopen, zul je waarschijnlijk gebruik willen maken van de verschillende online vastgoedportalen, die essentieel zijn voor de zichtbaarheid van je woning.

Ze kunnen ook duur zijn. Bijvoorbeeld? Een advertentie op Immoweb kost 69,89 euro per maand voor een "Basic Pack", 95 euro voor een "Classic Pack", gepresenteerd als de beste prijs-kwaliteitverhouding, of 120 euro voor een "Premium Pack". De prijs daalt naargelang de lengte van de publicatie. Het zijn vooral de foto's en de weergavemodus die het prijsverschil rechtvaardigen.

3. De kosten van het energieprestatiecertificaat (EPB)

Het energieprestatiecertificaat is verplicht voor alle eigendommen die te koop worden aangeboden. De kosten van het EPB variëren afhankelijk van de grootte van het pand, het aantal gevels, enz. De gemiddelde kosten liggen tussen €200 en €800.

4. Bodemcertificaat

Het is verplicht in Brussel (Leefmilieu Brussel). Dit is een certificaat van niet-vervuiling van de grond, dat moet worden opgesteld door een erkende instantie. De basisvergoeding is 38 euro. Toeslagen: 60 euro als de grond niet geregistreerd is en/of als de aanvraag niet via de daarvoor bestemde webformulieren is ingediend, 500 euro voor een dringende aanvraag.


Het is ook verplicht in Vlaanderen: 52 euro.


Het is echter niet verplicht in Wallonië. Het certificaat is een gecertificeerd uittreksel van de Banque de Données de l'Etat des Sols (BDES). Alle burgers hebben er toegang toe. Om een gewaarmerkt uittreksel van de staat van een perceel te verkrijgen, is echter authentificatie vereist.

5. Certificaat voor de olietank

Verplicht in het Waalse Gewest. Dit is een lektestcertificaat en milieuverklaring (voor tanks met een volume van 3.000 liter of meer).


Voorbeeld van prijzen voor een conformiteitscertificaat: bij EnerConsult is de prijs voor een ondergrondse tank van minder dan 10.000 liter €175 inclusief belasting, en €115 inclusief belasting voor een toegankelijke tank.

6. Vermogenswinstbelasting

Als je je woning minder dan 5 jaar geleden hebt gekocht, moet je 16,5% vermogenswinstbelasting betalen. Deze meerwaarde wordt berekend door de aankoopprijs (plus notariskosten, de kosten van werkzaamheden uitgevoerd door erkende aannemers en 5% jaarlijkse meerwaarde) af te trekken van de verkoopprijs.


Merk op dat een vermogenswinst die gemaakt wordt als gevolg van speculatie (wanneer de belastingdienst het beschouwt als risicovol beheer) belast wordt tegen 33%.

7. Vervroegde aflossing van de lening

Als je hypotheek op het moment van de verkoop van je woning nog openstaat, moet je de bank een "vervangingsvergoeding" betalen bovenop het openstaande saldo. Deze vergoeding varieert tussen 3 en 6 maanden rente.

8. Kwijtschelding van de hypotheek

Hypotheken worden voor 20 tot 30 jaar vastgezet. Als je je huis tijdens deze periode verkoopt, moet je een "hypotheekrente" betalen. Dit kost ongeveer 0,7% van het geleende bedrag. Als je verkoopt omdat je een nieuwe woning hebt gekocht, waarvoor je bij dezelfde bank blijft lenen, kun je vragen om het krediet van de eerste woning over te dragen naar de tweede.

9. Nalevingskosten

Je huis heeft een bepaalde leeftijd en je hebt bijvoorbeeld problemen met vocht, een ondermaatse elektrische installatie, enkel glas, enz. Kopers letten nu meer dan ooit op de EPC, die een grote invloed heeft op de prijs. Overweeg dus of het zinvol is om eerst te investeren in een paar renovaties, of dat het beter is om je woning in de huidige staat op de markt te brengen.