Inzicht in de makelaarscourtage in België

Alles weten over makelaarscommissie: wat het inhoudt, hoe het wordt berekend, wie het betaalt en vooral hoe je het kunt verminderen!

Bijgewerkt op
18/8/2023

Inhoud

De kosten die makelaars in rekening brengen zijn een aanzienlijk bedrag wanneer er een verkoop wordt gedaan met behulp van hun diensten. Ze worden meestal berekend als een percentage van de verkoopprijs.

Aangezien elke professional vrij is om zijn of haar eigen tariefstructuur te bepalen, is het niet verrassend om aanzienlijke variaties te vinden in de commissies die in rekening worden gebracht, die kunnen oplopen tot het dubbele.

Wie bepaalt de agentschapskosten?

Elk agentschap is vrij om zijn eigen tarieven te bepalen. De enige vereiste is dat het transparant wordt weergegeven en niet wordt overschreden. Dit tariefschema moet worden vermeld in het verkoopmandaat.

Het is heel goed mogelijk om over deze vergoedingen te onderhandelen, omdat ze contractueel zijn en niet wettelijk zijn vastgelegd. Wanneer je het verkoopmandaat ondertekent, kun je met de makelaar bespreken hoe je deze kosten kunt verlagen.

Hoe worden de agentschapscommissies berekend?

Als algemene regel worden de makelaarskosten gestaffeld volgens de waarde van het onroerend goed. Dit betekent dat voor een woning met een lage waarde het percentage kan oplopen tot 5% exclusief btw, terwijl voor duurdere woningen hetzelfde percentage daalt tot bijvoorbeeld 2% exclusief btw.

Volgens Le Soir bedragen de makelaarskosten in België gemiddeld 3% (exclusief btw) van de verkoopprijs van het onroerend goed.

Wie betaalt de bemiddelingskosten?

Makelaarskosten worden meestal betaald door de verkoper, omdat het de verkoper is die de verkoopovereenkomst met het makelaarskantoor ondertekent.

Als een koper een vastgoedzoekopdracht heeft gegeven aan een makelaar, ook wel bekend als een vastgoedjager, wordt de makelaar betaald door de koper.

Wanneer worden agentschapscommissies betaald?

De commissie is alleen verschuldigd als de verkoop succesvol is. Op het moment dat de koopakte bij de notaris wordt ondertekend, betaalt de verkoper of koper, afhankelijk van de gekozen optie, de makelaarskosten.

Het makelaarskantoor mag geen voorschot of verborgen kosten vragen tijdens zijn verkoopmandaat.

Hoe kan ik de agentschapskosten verlagen?

Vraag offertes aan bij verschillende bureaus

Makelaars zijn vrij om hun eigen tarieven te bepalen, dus je hebt er alle belang bij om verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Commissies kunnen per makelaar sterk verschillen.

Zorg er wel voor dat je de aangeboden diensten vergelijkt en niet alleen de makelaarskosten.

Een exclusief mandaat verlenen

Makelaars zullen over het algemeen bereid zijn om hun commissie te verlagen om een exclusief mandaat te krijgen. Het principe is eenvoudig: de makelaar krijgt het exclusieve recht om de woning voor een bepaalde periode te verkopen.

Tijdens de exclusiviteitsperiode is het voor jou onmogelijk om je eigendom rechtstreeks aan particulieren te verkopen of om een ander agentschap in te schakelen, in tegenstelling tot een eenvoudig mandaat.

Het exclusieve mandaat garandeert dat het makelaarskantoor zijn commissie krijgt als het pand wordt verkocht.

Er is echter een risico verbonden aan dit type contract. Als de makelaar niet effectief is en niet volledig investeert in de verkoop van je woning, moet je wachten tot de exclusiviteitsperiode afloopt voordat je het aan een andere professional kunt toevertrouwen.

Kiezen voor een alternatief voor traditionele makelaars: een digitaal makelaarskantoor

Tegenwoordig begint 90% van de zoekopdrachten op het internet en wordt het fysieke agentschap in de straat minder relevant dan vroeger. 

Bij BrickSquare hebben we ervoor gekozen om het makelaarsvak te moderniseren:

  • Er zijn efficiënte en transparante digitale diensten opgezet voor verkopers en kopers;
  • Een team van ervaren en toegewijde agenten begeleidt je van A tot Z door het verkoopproces.

Uiteindelijk profiteer je direct van deze optimalisatie van de werktijd en lagere structurele kosten. We rekenen een vaste vergoeding van €2.950 of €4.950, afhankelijk van de gekozen formule, ongeacht de prijs van het pand tot €1 miljoen.


BrickSquare staat niet synoniem voor goedkope diensten:

  • We maken een nauwkeurige schatting van de waarde van je huis 
  • We schrijven een nuchtere, effectieve en rake advertentie 
  • Voor de foto's organiseren we een opname met een professionele fotograaf. 
  • De advertentie wordt geplaatst op alle grote vastgoedplatforms
  • Een telefonisch secretariaat beheert de oproepen en afspraken voor bezoeken volgens jouw beschikbaarheid. 
  • Kandidaten worden gefilterd om kopers te selecteren met een goed doordacht project en die al een principeakkoord van een bank hebben over de financiering. 
  • Onze juridische teams bereiden het dossier van de notaris voor en lezen de documenten na

Kortom, terwijl de makelaarskosten sterk gereduceerd zijn, zijn de aangeboden diensten premium.

Geavanceerde digitale tools

Op onze website heb je toegang tot een klantenplatform dat 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is. Van hieruit kun je de voortgang van je verkoop volgen, de nodige documenten downloaden, foto's selecteren en wijzigen en op elk moment contact opnemen met je makelaar.

Bezoeken à la carte

Meer dan 60% van onze klanten wil actief deelnemen aan bezoeken aan huis. Daarom bieden we deze service als extra optie aan. Dit geeft je de vrijheid om het pakket te kiezen dat het beste bij je past.

Als je besluit om de bezoeken zelf uit te voeren, geven we je gedetailleerd advies over de best practices die je moet volgen. En natuurlijk staan we klaar om al je vragen te beantwoorden.

Een formule die werkt

De effectiviteit van deze methode is reëel: gemiddeld besparen onze klanten €7.500 in vergelijking met een traditioneel bureau;

Het bewijs dat het mogelijk is om de makelaarskosten aanzienlijk te verlagen zonder de commerciële efficiëntie ook maar enigszins aan te tasten.