Wat moet ik doen als mijn woning niet wordt verkocht?

Als je het moeilijk vindt om je huis te verkopen door de stijgende hypotheekrente, stagnerende prijzen in sommige steden en langere verkooptijden, zijn hier een paar tips om je flat of huis weer op de markt te krijgen.

Bijgewerkt op
28/6/2023

Inhoud

Als je het moeilijk vindt om je huis te verkopen door de stijgende hypotheekrente, stagnerende prijzen in sommige steden en langere verkooptijden, zijn hier een paar tips om je flat of huis weer op de markt te krijgen.

Als je flat of huis te duur is in verhouding tot de markt

Wanneer je je huis te koop zet, is een van de eerste essentiële stappen het schatten van de prijs, vaak met behulp van een of meer makelaars. De door het makelaarskantoor voorgestelde prijs wordt besproken met de eigenaar en samen bepalen ze de prijs die in de advertentie wordt weergegeven.


In dit stadium wordt echter de meest gemaakte fout gemaakt: het vaststellen van een prijs die veel hoger is dan de werkelijke marktwaarde van het onroerend goed. Hier zijn verschillende redenen voor. Enerzijds kunnen eigenaars misleid worden door een makelaar die een "verleidelijke schatting" uitvoert, d.w.z. een schatting die veel hoger is dan de werkelijke prijs van het eigendom om de eigenaar tevreden te stellen en hem of haar aan te moedigen het verkoopmandaat te ondertekenen. Aan de andere kant is het mogelijk dat de waardering enkele maanden geleden is uitgevoerd en dat de prijs niet is geactualiseerd toen het pand te koop werd aangeboden. De vastgoedmarkt is voortdurend in beweging, met dalende, stijgende of stagnerende prijzen.


Als de prijs te hoog is in vergelijking met andere eigendommen op de markt, zal het moeilijk zijn om te verkopen. Het zal lang op vastgoedwebsites blijven staan omdat mensen het niet komen bekijken of tijd nodig hebben om over de prijs te onderhandelen. Het risico nemen om de prijs te hoog vast te stellen is niet aan te raden, gezien de stijging van de rente en de verminderde koopkracht van kopers. Ook een prijs die te laag is in verhouding tot de marktprijzen kan reden tot bezorgdheid zijn. Het is heel gemakkelijk voor kopers om een te hoge prijs te herkennen door vergelijkbare huizen te vergelijken.


Het is daarom sterk aan te raden dat je het advies inwint van een andere vastgoeddeskundige om een nieuwe waardering van je woning uit te voeren. Zo weet je zeker dat je het pand tegen de juiste prijs te koop aanbiedt, in overeenstemming met de marktrealiteit. Als je al enkele weken weinig bezoek hebt gehad, moet je waarschijnlijk je woning opnieuw evalueren en je marketingstrategie aanpassen.

Uw eigendom is te kwetsbaar

Je zou kunnen denken dat je door met meerdere makelaars samen te werken je kansen vergroot om je woning te verkopen. Maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar! Je woning te koop zetten bij verschillende makelaars is een slecht idee, omdat het je woning devalueert. Kopers zien het overal en denken dat het moeilijk te verkopen is, waardoor ze denken dat er iets achter zit.


Het is dus cruciaal om een gevoel van schaarste rond je woning te creëren en de interesse van kopers te wekken. 


Om opwinding te creëren en de zeldzaamheid van je eigendom te behouden, is het belangrijk om het aantal agentschappen dat het verkoopt te beperken. Kies één makelaarskantoor dat de exclusieve rechten heeft (zonder noodzakelijkerwijs een bindend exclusief verkoopmandaat te ondertekenen) om je woning te verkopen. Als je appartement al lange tijd bij verschillende makelaarskantoren staat genoteerd, aarzel dan niet om de mandaten te annuleren en slechts één agentschap aan te houden voor de rest van de verkoop.

Je woning wordt niet genoeg gepromoot

De afgelopen maanden is de vastgoedmarkt complexer geworden en wat op de eerste bezichtigingsdag 10 aanbiedingen opleverde voor een bepaald type woning, hoeft vandaag de dag niet meer per se te gebeuren. Een woning met 'gebreken' zoals beperkte lichtinval of een onconventionele indeling kan langer op de platforms blijven staan voordat er een koper wordt gevonden.


Bovendien besteden kopers steeds meer aandacht aan de energieprestaties (EPB) van onroerend goed dat te koop staat, vanwege de stijgende energieprijzen.


Om sneller en voor een betere prijs te verkopen, kun je overwegen om werkzaamheden uit te voeren zoals het verbeteren van de isolatie, het installeren van ramen met dubbel of driedubbel glas of het vervangen van het verwarmingssysteem. Deze maatregelen zullen de EPB-score van de woning verbeteren.

Je woning staat al te lang te koop

Na een aantal maanden je woning op verkoopplatforms te hebben getoond, zijn kopers er al van op de hoogte. Je hebt nog geen enkel bod ontvangen en bezoeken worden steeds zeldzamer. Je begint wanhopig te worden en denkt dat je kansen om te verkopen nihil zijn. Maak je geen zorgen, wij hebben oplossingen voor je!


In een situatie als deze is een van de eerste stappen om je huis van de markt te halen. Je moet het uit de gedachten van kopers halen. Zo kun je wachten tot er nieuwe kopers op de markt komen en hun aandacht trekken op het juiste moment.


Nadat je je huis een tijdje niet op de markt hebt gebracht, is het tijd om het een nieuw leven te geven. Je gaat het weer op de markt brengen nadat je al het bovenstaande advies hebt opgevolgd, wat garandeert dat je je huis zo snel mogelijk en voor de beste prijs verkoopt!