De 7 fasen van het kopen van een huis

Een huis kopen kan een stressvol moment in je leven zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten hoe en waar je moet beginnen. Ontdek de 7 stappen bij het kopen van een huis.

Bijgewerkt op
12/6/2023

Inhoud

Een huis kopen kan een stressvol moment in je leven zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten hoe en waar je moet beginnen. Ontdek de 7 stappen bij het kopen van een huis.

1. Uw plannen voor de aankoop van onroerend goed bepalen

De eerste stap is het duidelijk definiëren van de reikwijdte van je vastgoedproject. Waar ben je naar op zoek? Een hoofdverblijfplaats, een tweede huis of een investering in verhuur? Er zijn veel verschillende soorten vastgoedprojecten, elk met zijn eigen specifieke kenmerken.

Je moet ook inventariseren wat je wilt: minimale oppervlakte, buitenruimte, toegankelijkheid, locatie, slaapkamers, kantoor, parkeergelegenheid, enz.

2. Je aankoopbudget opstellen en je hypotheek zoeken

Het is van vitaal belang om je aankoopbudget te bepalen voordat je op zoek gaat naar een woning. Maak een inventarisatie van je financiën en aarzel niet om met je bank of makelaar te praten over het simuleren van een lening, om een duidelijk beeld te krijgen van je leencapaciteit.

3. Eigenschappen bezoeken

Met je criteria en een budget in gedachten kun je nu op zoek gaan naar een woning. De zoektocht was niet gemakkelijk, dus wapen jezelf met geduld en reageer wanneer je een woning ziet die je interesseert.

Registreer je op de belangrijkste vastgoedportals om dagelijkse alerts in te stellen op basis van je criteria - je krijgt dan een melding zodra een woning die aan je zoekopdracht voldoet online wordt geplaatst.

Je kunt ook gebruik maken van een vastgoedadviseur, zoals Bricksquare, om je te helpen met het zoekproces. Je adviseur zal dan de woning voor je zoeken en bezoeken om er zeker van te zijn dat het aan je criteria voldoet - dit bespaart je kostbare tijd.

Voordat je verder gaat, en als de woning je bevalt, informeer je naar de prijs, het gebied en de staat van de woning en neem je de tijd om de verschillende eigendomsdocumenten te lezen.

4. Een aanbod tot aankoop doen

Dat is het, je bent overtuigd door de woning die je hebt gevonden. Nu is het tijd om je koopaanbod op te stellen. Het aanbod tot aankoop wordt schriftelijk gedaan en bevat over het algemeen de contactgegevens van de partijen, het adres van de woning, een beschrijving van de woning, de koopprijs die je voorstelt en, indien van toepassing, je financieringsvoorwaarden.

Vergeet niet om een geldigheidsperiode voor je aanbieding in te stellen. Dit is meestal enkele dagen, maar in een krappe markt kan het relatief kort zijn.