5 belangrijke punten voor het onderhandelen over de juiste huizenprijs

Onderhandelen is een kunst en je wordt er niet mee geboren, dus hier zijn onze 5 trefzekere tips voor het onderhandelen over de aankoopprijs. Hoeveel kun je de verkoopprijs van een huis of appartement verlagen? Laten we beginnen!

Bijgewerkt op
30/1/2024

Inhoud

Onderhandelen is een kunst en je wordt er niet mee geboren, dus hier zijn onze 5 trefzekere tips voor het onderhandelen over de aankoopprijs. Hoeveel kun je de verkoopprijs van een huis of appartement verlagen? Laten we beginnen!

1 - Bereid je onderhandelingen voor door de lokale markt te bestuderen

Voordat je begint te onderhandelen, moet je de huidige lokale vastgoedmarkt inventariseren. Een inventarisatie van de huidige prijzen is essentieel. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Raadpleeg de prijs per m2 van advertenties van makelaars,
  • Controleer de prijs van huizen die te koop staan op particuliere websites,
  • Controleer de prijs van eigendommen die in de buurt zijn verkocht.
  • Ontdek de prijzen per vierkante meter in de omgeving,

Onderzoek naar de prijs van huizen die te koop staan/verkocht zijn in de buurt is essentieel voor het onderhandelen over de verkoopprijs, omdat je zo vergelijkingen kunt maken die je kunt voorleggen aan de verkopers of de makelaar.

Het is ook belangrijk om je financieringsdossier opnieuw te bekijken. Hoe gedetailleerder het is, hoe meer troeven je hebt om succesvol te onderhandelen: kijk nog eens naar je aanbetaling, schakel een makelaar in, doe simulaties van leningen, informeer naar overbruggingskredieten, enz.

Het benadrukken van je financiële draagkracht is een pluspunt dat je niet over het hoofd mag zien als je de verkoopprijs wilt verlagen. Je moet ervoor zorgen dat je aanvraag financieel gezond is om aan te tonen dat je serieus bent over de verkoop. Des te meer als de eigenaar meerdere biedingen ontvangt. Het sleutelwoord hier is anticiperen.

2 - Zoek uit hoe lang de woning al te koop staat

Dit is een belangrijk aspect van je onderhandeling, want hoe langer de woning al op de markt is, hoe groter de kans dat de eigenaar bereid is om over de prijs te onderhandelen. Aarzel dus niet om een lagere prijs te bieden... de tijd staat aan jouw kant.

Als de advertentie al meer dan 3 maanden online staat, zal de grond zeker gunstiger zijn om over te onderhandelen. Als het lang duurt om een woning te verkopen, kan dit te wijten zijn aan een aantal factoren:

  • Afhankelijk van de situatie op dat moment,
  • Het feit dat de geadverteerde verkoopprijs boven de marktprijs ligt (overgewaardeerd),
  • Potentieel waardeverlies van het pand (locatie, helderheid, vereiste renovatie, etc.),
  • Te hoge aankoopprijs van de verkoper...

Aarzel dan niet om de zaak met de eigenaar te bespreken tijdens bijvoorbeeld een tegenbezoek, of wend je tot je makelaar die, vergeet dat niet, er ook is om je te helpen bij dit proces.

Om de onderhandeling te optimaliseren, noteer je de verschillende nadelen van de woning (uit te voeren werkzaamheden, hogere prijs dan de marktprijs, lawaaierige buurt, enz.) en wanneer je klaar bent om een aankoopbod te doen, bespreek je de verschillende negatieve punten op voorhand.

3 - Praat met de eigenaar voordat je onderhandelt

Vergeet tijdens het onderhandelen het menselijke aspect niet en probeer empathie te tonen, want dit kan in je voordeel werken. Probeer de verkoper te begrijpen: zijn onwil om de prijs te verlagen, om zijn eigendom boven de marktprijs te houden, om snel te willen verkopen of om geen haast te hebben.

Probeer hun precieze verwachtingen te achterhalen door met hen te praten tijdens je bezoeken en door interesse te tonen in hun project. Dit zal je belangrijke extra informatie geven om je onderhandelingen voor te bereiden. Vergeet niet dat vertrouwen een nobele bondgenoot is. Het is een belangrijke aankoop voor jou, maar ook voor de verkoper.

Wees transparant en respectvol in uw omgang met de verkoper, praat over uw plannen, hoe u uw gezin in het huis ziet wonen ... en vergeet de menselijke kant niet, die essentieel is in elke onderhandeling.

Wetenswaardigheden: Bij BrickSquare stellen we regelmatig vast dat veel verkopers vooral letten op het profiel van hun kopers. Ze zijn vaak flexibeler bij het onderhandelen als het profiel hen bevalt... Ze willen waarschijnlijk het beste voor hun woning!

4 - Onderhandelingen over onroerend goed: Laat jezelf wat speelruimte

Je hebt eindelijk je budget berekend, je weet precies hoeveel je je kunt veroorloven (inclusief notariskosten) en je bent klaar om je bod uit te brengen. Maar wees voorbereid op een mogelijk tegenbod van de eigenaar, die ook verstand heeft van onderhandelen.

Aarzel dus niet om een bod te doen dat iets lager ligt dan wat je je kunt veroorloven om te investeren, zodat je nog wat ruimte hebt om te onderhandelen. Vergeet niet: zelfs als een onderhandeling tijd vergt om voor te bereiden zodat alle kansen aan jouw kant liggen, probeer dan reactief te zijn.

Je bent niet noodzakelijk de enige potentiële koper die geïnteresseerd is in de woning en de vraagprijs ervan. Benader dus snel de eigenaar of makelaar om te vertellen dat je geïnteresseerd bent in het pand, bespreek de vastgoedprijzen in de omgeving, vraag naar het technisch diagnosedossier, de schatting voor eventuele uitgevoerde werkzaamheden, enz.

Succesvolle vastgoedonderhandelingen vereisen vaak meerdere biedingen en tegenbiedingen. Een verkoper die meteen ja zegt, laat vaak zien dat je meer had kunnen onderhandelen...

5 - Onderhandelen over agentschapscommissies

Wanneer een advertentie wordt verkocht door een professional, wordt de prijs van de woning sterk beïnvloed door de makelaarskosten! Makelaarskosten vertegenwoordigen 3% (exclusief btw) van de prijs van het onroerend goed. Er moet worden opgemerkt dat de makelaarskosten volledig onderhandelbaar zijn, vooral als het huis te koop wordt aangeboden onder een eenvoudig mandaat en wordt verkocht door verschillende concurrerende makelaars. Om een minimum aan inkomsten te garanderen, zullen makelaars soms bereid zijn om hun eigen honoraria te verlagen.

Vergeet niet dat de makelaar hetzelfde belang heeft als jij: de verkoop vooruit helpen.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet over alle te koop staande huizen onderhandeld hoeft te worden, dus het is belangrijk om te weten hoe je jezelf snel en zonder onderhandeling kunt positioneren wanneer je een goede kans ziet.

Nu ben je klaar om je onderhandelingen met een gerust hart aan te pakken!