Hoe je in een paar minuten je huis online kunt schatten

Ontdek welke de 3 beste sites zijn die door makelaars worden gebruikt om een schatting voor je woning te verkrijgen.

Bijgewerkt op
18/8/2023

Inhoud

We moeten allemaal wel eens een woning laten taxeren. Of het nu uit nieuwsgierigheid is, om de balans op te maken van ons bezit, om een idee te krijgen van de huidige marktprijzen of gewoon om onszelf gerust te stellen met het oog op een toekomstige verkoop. Online waardebepaling van je woning is een reële verleiding en vaak nuttig. 

Het is over het algemeen moeilijk om volledig objectief te zijn over de waarde van je eigen woning. Voor wie al bezig is met verkopen, is het cruciaal om een nauwkeurige schatting te maken van de waarde van het huis. Het is dus ondenkbaar om deze stap over te slaan! Laten we eens kijken naar de 3 beste sites om de prijs van je huis of appartement online te schatten.

De beste online taxatiesites 

Gezien de relatief hoge tarieven die traditionele bureaus hanteren en de ontwikkeling van online ondersteuning, is het tegenwoordig vanzelfsprekend om een beroep te doen op online schattingen. 

De meeste van deze sites zijn snel, gratis en vooral vrijblijvend. Ze geven je snel een eerste idee van de waarde van je woning. 

Je moet echter voorzichtig zijn met de betrouwbaarheid van een online taxatie, omdat deze tools geen rekening kunnen houden met alle specifieke kenmerken van je huis of appartement en soms kunnen afwijken van de werkelijkheid. Het is daarom aan te raden om een professional in te schakelen om je huis te taxeren, zoals een taxateur of makelaar.

Hier volgt een lijst met de 3 beste online taxatiesites voor onroerend goed:

Immoprijs.be

Immoprice is een pionier in online waardebepaling in België. Het Immoprice platform geeft je een idee van de marktwaarde, de waardering en zelfs de huurwaarde van een eigendom door het beantwoorden van een reeks vragen over de oppervlakte, de staat, de ligging, enz.

Deze tool gebruikt een algoritme dat rekening houdt met zowel objectieve als subjectieve criteria. Je kunt genoegen nemen met de ruwe waarde zonder uitleg, die gratis is, of een gedetailleerd rapport krijgen voor €25.

Immoweb.be

Immoweb wordt beschouwd als een van de leiders op het gebied van online vastgoed in België en lanceerde zijn online verkoopsite voor vastgoed in 1996. Met een breed aanbod van online vastgoed heeft Immoweb een uitgebreide database voor zijn taxaties. Immoweb biedt ook een gratis tool om je te helpen een idee te krijgen van de waarde van je eigendom. Je hoeft alleen maar een paar criteria in te voeren over de staat van het pand en je ontvangt een e-mail met een bereik dat de gemiddelde, onderste en bovenste waarde van het pand aangeeft.

Notaris.be

De vastgoedbarometer van notarissen. Beheerd door Belgische notarissen, de vermelde prijzen zijn de werkelijke prijzen van de laatste transacties. Een zeer goede site voor een realistisch overzicht van de laatste vastgoedtrends per regio. U kunt zoeken op type woning en geografisch gebied. Een goede aanvulling op andere sites. We vonden de uitleg over de methoden die notarissen gebruiken om onroerendgoedprijzen te berekenen onderaan de pagina erg prettig. Ook al blijft de ergonomie van de secties "woningtaxatie" en "woningtaxatie" visueel erg eenvoudig.

Je hebt nu verschillende aanknopingspunten om je zoektocht naar een woning te starten, allemaal vanuit je luie stoel! Vergeet echter niet dat algoritmes hun grenzen hebben en het geïnformeerde oog van een expert niet kunnen vervangen. Bepaalde kenmerken van je huis kunnen niet door een robot worden geanalyseerd, zoals de omgeving, de staat, de helderheid, eventuele verfrissingen...

Wat is de beste online taxatiesite voor onroerend goed?

De taxatie van een woning is complex, dus het is belangrijk om meer dan één mening te hebben. Je huis of appartement online schatten geeft je een eerste idee van de waarde, maar het is nog steeds belangrijk om het te kunnen vergelijken met het oog van een expert. 

Om de meest nauwkeurige schatting van de waarde van je huis te krijgen, zijn er nu digitale makelaars zoals BrickSquare, die telefonische taxaties aanbieden door middel van telefonische interviews met een expert in de sector, ook gratis en zonder verplichtingen. Dit kan een goed compromis zijn voor een betrouwbare schatting. Aarzel niet om contact met ons op te nemen om je wensen te bespreken. We helpen je graag met je taxatie.