Is de EPB verplicht voor het verkopen of verhuren van mijn huis?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het PEB, of energieprestatiediagnose. Maar weet je ook wat het echt inhoudt? BrickSquare kan je meer vertellen over dit document, dat verplicht is als je je woning te koop of te huur aanbiedt!

Bijgewerkt op
12/6/2023

Inhoud

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het PEB, of energieprestatiediagnose. Maar weet je ook wat het echt inhoudt? BrickSquare kan je meer vertellen over dit document, dat verplicht is als je je woning te koop of te huur aanbiedt!

Wat is de EPB?

EPB staat voor Energieprestatie van Gebouwen. Het EPB-certificaat drukt de energieprestatie van gebouwen uit aan de hand van verschillende indicatoren (energieklasse, primair energieverbruik, hernieuwbare energie, CO2, enz.) en bevat aanbevelingen voor verbetering. 


Het is dus een echte energie-identiteitskaart voor een gebouw of huis, met een classificatie die varieert van zeer energie-efficiënt (A-score) tot zeer energie-intensief (G-score).

Is de EPB verplicht?

De EPB is verplicht voor de verkoop of verhuur van een woning. Er zijn echter enkele regionale verschillen:

 • Wallonië: de EPB geldt alleen voor woongebouwen
 • Brussel: de EPB heeft betrekking op woningen met een bewoonbare oppervlakte van meer dan 18 m² en bedrijfsruimten met een oppervlakte van meer dan 500 m².
 • Vlaanderen: de EPB is van toepassing op alle residentiële gebouwen, kantoren en scholen.

Wie voert de EPB uit?

Om aan de regels te voldoen, moet het PEB worden opgesteld door een erkende professional.

Hoeveel kost het?

De prijs van de EPB kan variëren afhankelijk van het bouwjaar en de oppervlakte van je woning. De gemiddelde prijs ligt tussen €150 en €500.

Hoe lang is de ILL geldig?

De EPB moet elke 10 jaar worden verlengd.

Wat zijn de straffen voor het niet hebben van een EPB?

Boetes variëren van regio tot regio:

Wallonië:

 • Als een woning te koop of te huur wordt aangeboden zonder geldig EPB-certificaat, kan een boete van € 1.000 worden opgelegd.
 • Er wordt een vaste administratieve boete van €500 opgelegd voor het niet naleven van de reclamevereisten bij verkoop of verhuur.
 • Bovendien kan een vaste administratieve boete van €500 worden opgelegd als het certificaat niet wordt doorgegeven aan de toekomstige koper of huurder.

Brussel:

 • Het niet voldoen aan de vereisten van het EPB-certificaat kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging met een maximum van 8 dagen tot 2 jaar gevangenisstraf en een boete van tussen de €50 en €100.000, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Vlaanderen:

 • Eigenaren kunnen ook een boete krijgen tussen €500 en €5.000 voor het niet indienen van een PEB.

Hoe kun je je EPB verbeteren?

Het verbeteren van de energieprestaties van een woning kan de verkoop ervan vergemakkelijken en soms zelfs de prijs ervan verhogen. Als je erover denkt om dit te doen, raden we je aan om wat werk uit te voeren om de EPB-score van je huis te verbeteren en het een meerwaarde te geven.

Hier zijn een paar tips om je EPB-score te verbeteren:

 • Isolatiewerkzaamheden: het dak, de gevel, vloeren, muren en beglazing kunnen allemaal worden geïsoleerd. 
 • Je verwarmingsketel vervangen: als deze meer dan 15 jaar oud is of als je een huis hebt dat op olie werkt, raden we je aan om deze te vervangen.
 • Temperatuurregeling: de installatie van intelligente thermostaten, thermostatische kranen of een ventilatiesysteem is ook erg nuttig.