Wallonië: verdubbeling van de belastingaftrek

De stijgende vastgoedprijzen en de bijkomende eisen die de banken de laatste jaren hebben opgelegd, maken het vooral voor jongeren steeds moeilijker om een woning te kopen. Tegen deze achtergrond heeft het Gewest beslist om de toelage voor starters te verdubbelen.

Bijgewerkt op
12/6/2023

Inhoud

Sinds 2018 kunnen starters profiteren van een korting van €20.000 op de registratierechten, wat een nettobesparing van €2.500 oplevert. Bijna 25.000 huishoudens hebben al van deze maatregel kunnen profiteren.

Het bedrag van de aftrek wordt verdubbeld tot €40.000 voor een aankoopwaarde tot €350.000. Deze maatregel geeft starters een reëel belastingvoordeel tot €5.000 voor een woning die onder het standaardtarief van 12,5% valt.

Voor duurdere activa zal het voordeel degressief zijn tot een waarde van €500.000, waarna de huidige aftrek ongewijzigd blijft.

Verduidelijking van het begrip "eerste koper

Het is belangrijk te preciseren dat het begrip "eerste koper" verwijst naar de aankoop van één hoofdverblijfplaats. Dit betekent dat een persoon of huishouden meerdere keren tijdens zijn leven van deze maatregel kan profiteren, op voorwaarde dat het nog steeds zijn hoofdverblijfplaats is. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het kopen van een studioflat, dan overstappen op een flat en ten slotte een huis naarmate je gezinssituatie verandert, op voorwaarde dat je de eerder gekochte woning verkoopt.

Hoe zit het met bouwgrond?

Voor bouwgrond wordt de vergoeding gehalveerd.

Het zou niet logisch zijn om een soortgelijk voordeel toe te kennen voor de aankoop van een bouwperceel ter waarde van €350.000 waarop een huis van veel meer dan €350.000 zal worden gebouwd. Deze bepaling is bedoeld om een zekere mate van billijkheid te garanderen.