Eenvoudig of exclusief mandaat?

Of je nu kiest voor een eenvoudig mandaat of een exclusief mandaat, in beide gevallen profiteer je van de steun van een vastgoedprofessional. Om de beste beslissing te nemen bij het ondertekenen van het mandaat om je eigendom te verkopen met een makelaar, is dit wat je moet weten.

Bijgewerkt op
28/6/2023

Inhoud

Of je nu kiest voor een eenvoudig mandaat of een exclusief mandaat, in beide gevallen profiteer je van de steun van een vastgoedprofessional. Om de beste beslissing te nemen bij het ondertekenen van het mandaat om je eigendom te verkopen met een makelaar, is dit wat je moet weten.

Het exclusieve mandaat geeft de makelaar exclusieve rechten. Dit betekent dat je het gedurende een bepaalde periode niet aan een ander makelaarskantoor kunt toevertrouwen of zelf kunt verkopen. Het contract wordt meestal afgesloten voor een periode van 3 tot 6 maanden. Je kunt het contract aan het einde van deze periode beëindigen door een aangetekende brief met ontvangstbevestiging te sturen met een opzegtermijn van 30 dagen. Als je niet opzegt, wordt het contract automatisch verlengd.

Met een eenvoudig mandaat kun je de verkoop van je eigendom toevertrouwen aan een makelaar zonder er exclusief aan gebonden te zijn. Je kunt dus een beroep doen op de diensten van verschillende makelaars terwijl je zelf op zoek gaat naar een koper.

Om concurrentie te vermijden en ervoor te zorgen dat ze hun commissie krijgen, geven de meeste makelaars natuurlijk de voorkeur aan het exclusieve mandaat. 

Dus wat moet je kiezen?

Door te kiezen voor een exclusief mandaat profiteer je van een grote betrokkenheid en inzet van de makelaar. Hij of zij zal er alles aan doen om je eigendom snel en tegen de beste prijs te verkopen, waardoor hij of zij ook zijn of haar commissie zal ontvangen. Een ander belangrijk voordeel van het exclusieve mandaat is dat het helpt om de waarde van je woning te verhogen.

Als je de verkoop van je woning echter aan één makelaar toevertrouwt, kun je het gevoel hebben dat je een zekere mate van vrijheid verliest. Bepaalde makelaars worden soms bekritiseerd zodra ze een exclusief mandaat hebben gekregen, omdat ze op hun lauweren rusten en zich niet haasten om een koper te vinden. Het kan ook zijn dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt door een bepaald makelaarskantoor te kiezen.

Kiezen voor één mandaat geeft je veel vrijheid, omdat je niet gebonden bent aan één agentschap. Met één mandaat kun je een groter aantal potentiële kopers bereiken. Verschillende agentschappen kunnen tegelijkertijd werken om kopers te vinden. Tot slot heb je de mogelijkheid om zelf je koper te vinden.

Het feit dat je huis door meerdere makelaars wordt geadverteerd, kan echter een verkeerd signaal afgeven aan potentiële kopers. Ze kunnen denken dat je huis of appartement moeilijk te verkopen is. Bovendien kan het feit dat je zelf een koper kunt vinden of dat een ander makelaarskantoor er een kan vinden sommige makelaars ontmoedigen, waardoor ze minder actief betrokken raken bij de verkoop van je huis.